maandag 12 oktober 2009

Trooster der beschadigde boeken, wees ons genadig
Wanneer ik een beschadigd en mishandeld boek vastneem, dan streel en troost ik het.
En ik zeg: "Als ik diegene te pakken krijg die jou dat heeft aangedaan, dan doe ik met hem net hetzelfde: jarenlang in vochtige kelders opsluiten, de rug kraken en tenslotte bij het afval deponeren".

zondag 11 oktober 2009

De Abib moet een soort kloosterbibliotheek worden.


Bovenstaande foto is niet in de Abib genomen, maar in het Sint-Franciscusklooster te Lima In Peru. Trouwens, de Abib heeft een veel grotere ruimte nodig. Maar de gedachte dat alle boeken en andere documenten van de wereld een veilige thuishaven kunnen vinden bij mensen die er hun leven willen aan wijden, lijkt mij ideaal. En dan denk ik niet aan de middeleeuwse codexen, maar aan de zogezegde waardeloze documenten zoals obscure pamfletten van gesjeesde wereldverbeteraars. De inhoud moet men met een korrel zout nemen, maar ook zij moeten beschermd worden in hun fragiel bestaan.
Ik ben agnosticus, maar het een leven als niet-celibataire bibliothecaris-kloosterling zie ik wel zitten. En uiteraard zou de collectie serieus afwijken van een doorsnee abdijbibliotheek. Ad majorem libri gloriam?, of hoe schrijf men dat?