woensdag 16 oktober 2013

Nederlandse boekenslachting op komst

De heer PIK (herlees zijn reacties op vorige berichten) was even zo moe van op het ene been te dansen, dat hij ostentatief een soort horlepiep uitprobeerde. Het resultaat was dat hij me sommeerde om eens in Nederland een interventie te doen. Toegegeven: het lijkt een groot schandaal De bibliotheek van het Tropeninstituut wordt op 1 januari opgeheven, omdat het Rijk stopt met structurele subsidie. In plaats daarvan komt er een eenmalige subsidie van 15,3 miljoen euro waar het instituut een paar jaar mee vooruit kan. Wel moet het instituut flink bezuinigen. Dat men bezuinigt: tot daar aan toe. Maar dat je daarmee zeldzaam en uniek drukwerk moet vernietigen is DEBIEL. Daarmee ontzeg je de volgende generatie definitief het recht om ooit te weten te komen wat in die documenten stond. Er moeten toch alternatieven zijn. De Koninklijke Bibliotheek bijvoorbeeld. Of desnoods verenigingen of particulieren die er zich willen over ontfermen. Een klein deel van de bibliotheekcollectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam krijgt nieuw onderdak. De universiteit van Leiden neemt een deel van de boeken over. Een ander deel van de collectie gaat naar het Vredespaleis in Den Haag en het Kennis- en Documentatiecentrum voor Medische Geschiedenis in Urk. Dat heeft minister Bussemaker van Cultuur aan de Tweede Kamer laten weten na Kamervragen. Voor een groot deel van de boeken is echter geen nieuwe locatie gevonden. Ongeveer 700.000 titels belanden waarschijnlijk aan het eind van deze maand in de prullenbak. En waarom moet dit nu plots weer zo snel gebeuren? Ik stuur zo snel mogelijk een mail naar Nederland.
Bibliothecaris Van Hartevelt vindt dat Minister Bussemaker het advies van een onderzoekscommissie slechts gedeeltelijk opvolgt door enkel het koloniaal erfgoed te beschermen. 'De commissie zegt ook dat de collectie zorgvuldig afgebouwd moet worden en daarvan is nu geen sprake.' Hij vreest dat de collectie rücksichtslos wordt weggegooid, terwijl er unieke stukken tussen zitten. Van Hartevelt pleit ervoor de collectie tijdelijk op te slaan en in kaart brengen waar delen van de collectie bij andere partijen ondergebracht kunnen worden.



Ik stuurde de volgende mail naar de instelling in kwestie

Geachte, Een medewerker van mij bracht mij op de hoogte van het probleem dat er binnenkort nog 700.000 boeken uit de bibliotheek van het KIT zullen vernietigd worden (los van de andere die reeds een bestemming vonden)
Mijn vragen zijn:
1. Over hoeveel unieke en zeldzame exemplaren gaat hier?
2. Zijn er exemplaren aanwezig in de Koninklijke bibliotheek?
3. Waarom worden de niet zeldzame exemplaren niet verkocht? Zeldzame moeten sowieso in een openbare collectie komen.