zaterdag 4 augustus 2012

Het wonder EN het drama van het UDC: is er iemand die mij begrijpt?


Al eeuwen proberen bibliothecarissen orde te scheppen in hun verzameling. Ik noem maar Isidorus van Sevilla (7° eeuw) en Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716).
















Maar de grote uitdaging kwam er pas met de kennis-explosie in de 20ste eeuw. De belgen Paul Otlet (1868-1944) en Henri La Fontaine (1854-1943) prefectioneerden het Dewey-systeem. Zo hadden zo ook aandacht voor ondwerpen als techniek, huishoudkunde, sport en spel.
Zo bestaat er een nummer voor militair strafrecht, voor eierdopjes, voor tandenstokers, voor koud- en warmwalsen en galvaniseren en zelfs voor masturberen. Noem het...en het zit er in.
Het probleem is de juiste tabellen vinden. Zo heb ik die van popmuziek nog niet gevonden.

Paul Otlet

Henri la Fontaine
















En bovendien zijn al die nummers eindeloos combineerbaar, met elkaar en dan nog eens met hulpgetallen.
Dan bedenk ik : hoe kan iemand zonder UDC leven?
Ja, natuurlijk zijn er mensen die niets hoeven te klasseren en terug te vinden. Ze kwamen al aan bod in de vorige berichten. Het zou toch fantastisch zijn om echt toegang te hebben tot alle bestaande informatie en dan gewoon 78.033 in te tikken om dan alles te hebben wat met middeleeuwse muziek te maken heeft.
Uiteraard verder opgesplitst 78.033 : 01 = Bibliografie van de Middeleeuwse muziek
78.033 (44) = Franse middeleeuwse muziek
enz.
En je kunt blijven combineren.
78.033 (44) : 78.4 : 01 Bibliografie van het Franse middeleeuwse drinklied.
Geniaal toch !! Als een collectie steeds groter worden, is er toch geen andere oplossing, volgens mij.
Maar er zijn ook anderen, die het wel nodig hebben en er niet voor open staan. Ofwel kiezen ze voor de neo-talibanistische oplossing: wat je niet bewaart, moet je ook niet klasseren. Dus zeker vernietigen voor iemand er om vraagt.
Volgens Wikipedia is het UDC nog altijd de marktleider van de classificatiesystemen. Maar daar merk ik weinig van: Ik ken geen enkele bibliotheek meer die het actief gebruikt of het zou de Nationale Bibliotheek van Georgië moeten zijn.
Maar ik begin nu zelf ook aan een grens te komen, waar ik problemen ervaar.
Meer specifiek in de rubriek economie.
1. Boeken en artikelen zijn soms te algemeen en wat doe je dan als je er dan te veel van hebt met 1 zelfde nummer.
2. Diverse onderwerpen worden in UDC via diverse hoeken benaderd.
Beurshandel 336.76 zit in de rubriek 336.7 = Geld, maar komt ook voor in de rubriek 339 = Internationale handel
3. De logica van de UDC-tabellen is niet altijd dezelfde als van de auteurs of de informatiezoekers.
4. Bij de rubrieken ontbreekt uitleg. En voorbeelden. Gelukkig heb ik nog een alfabetische index kunnen opsnorren.
Misschien is het ook omdat economie niet mijn specialiteit is en moet ik er wat meer op studeren.
Ik blijf er fundamenteel in geloven. Als ik nu voldoende sympathisanten zou hebben die ik allemaal ook zelf UDC-nummers kan geven. Jantje Vandewalle is al zover: Hij is Meneer "van 70 tot 77".
Als we met voldoende mensen zijn kunnen we het UDC nog verder verfijnen. En vindt iemand zijn weg niet direct? Dan zijn we er om elkaar te helpen, niet waar?

>

donderdag 2 augustus 2012

De Mahatma Ghandi van het papieren erfgoed??

Ik stopte op de Veemarkt om een aluminium blikje op te rapen (waarde: 60 Eurocent/kilo). En ik voelde talloze priemende blikken van stoeprokende tooghangers. Ik wist onmiddellijk weer door welke missie mijn leven gestuurd was. Een klein milieuprobleempje oplossen + een klein centje verdienen. Om dat centje dan op te sparen voor de aankoop van een opslagruimte voor al het gedrukte materiaal van de laatste 5 eeuwen.
Ik kan me dan voorstellen hoe een zo waggelend hergistend vat pils op 2 poten, plots komt vragen om een document te raadplegen. Dan grijp ik zo'n specimen bij zijn revers en ik brul "Op 23 april 1993 en 10 oktober 1998 hebt U ooit eens gelachen met mij. Dat levert u 87 strafpunten op. Zet daar 2 nullen in Euro achter en wij zijn effen. MOSSEL !!" .
Maar inmiddels blijf ik nederig een blikje oprapen  om te bezorgen aan 't Recupke, bijhuis van de firma Casier. Hun naam zij gezegend. Het verschil tussen Ghandi en mij dat hij nederig bleef.