zaterdag 6 maart 2010

Borges op bezoek in de Abib

Jan 'Bib' Van Herreweghen, biliothecaris van Harelbeke en publicist over bibliofilie en bibliomanie noemde het een schande als iemand "De bibliotheek van Babel" nog niet gelezen had. Amai, je zou voor minder beschaamd zijn en je ergens tussen wat boekenrekken gaan verstoppen.
Eindelijk ben ik zover en wat stel ik vast? (wat ik toch al had kunnen denken):
Jorge Luis Borges schrijft over de neo-talibanisten in zijn verhaal "De bibliotheek van Babel":
...meenden anderen dat het van fundamenteel belang was zinloos werk te elimineren. Ze vielen de hexagonen binnen, toonden hun niet altijd valse geloofsbrieven, bladerden met ongenoegen door een deel en veroordeelden hele planken: hun hygiënische ascetische furie veroorzaakte de ondergang van miljoenen boeken. Hun naam wordt verafschuwd,..."
--------
Mijn excuses dat ik dit uit zijn context haal om even in te hakken op mijn aartsvijanden, want direct daarna wordt gesteld dat de toegebrachte schade verwaarloosbaar is, omdat de Bibliotheek (die vermoedelijk gelijk staat met het heelal) oneindig is en dat alle boeken ergens ver weg in andere zeshoeken, weliswaar met minieme varianten, steeds weer terugkeren en dat "de verwoestingen der Zuiveraars overschat werden door de horreur die deze fanatici met zich mee brachten. Zij werden gedreven door het delirium de boeken in het Karmozijnrode Hexagoon te bereiken: boeken met kleiner dan normaal formaat, almachtig, geïllustreerd en magisch." (nogmaals citaat van J.L. Borges)
Misschien kan deze tekst een licht werpen op de eigenlijke beweegredenen van de neo-talibanisten. Waarom moeten de kostbaarste boeken eerst verdwijnen? Willen zij de maatschappij beschermen tegen een bepaald verderf dat volgens hun levensbeschouwing zeker zou leiden tot de vernietiging van de mensheid.
Of is het erger: Geloven zij in een godheid die zij zoveel perfectie toedichten, dat deze een paradijs belooft als zij veel boeken vernietigen. Moeten zij van deze godheid op ketters jagen? En zijn die ketters dan per definitie mensen die veel boeken proberen te redden?
Zou het niet schitterend zijn om een bibliotheek te bouwen zoals Borges ze beschrijft? Of heeft iemand dit al geprobeerd? Laat het mij weten !!

3 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me wel iets: "de bibliotheek van Babel". Zullen we daar eens een kunstwerk van maken? Misschien iets om over te vertellen in Villa Vanthilt.

  MVG

  Adelbert, kunstenaar/nachtburgemeester.
  0473801496
  adelberto@telenet.be

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Adalbertooooooooooo !!!
  Je post anoniem en je zet er je naam onder met GSM-nummer en al !!!
  21 juli 2010 22:40

  BeantwoordenVerwijderen