maandag 2 juli 2012

Toespraak tot de Hoofden van Groen Kortrijk


Toespraak tot de Hoofden van Groen Kortrijk
Eerst een prijsvraagje: naar welk meesterwerk uit de wereldliteratuur wordt in de titel gerefereerd.Er valt wel niets te winnen.Maar vermits een aantal mensen kregelig reageren op het vorige bericht, wil ik toch één en ander toelichten. Ik laat me in deze samenleving die officieel  democratisch is, niet de mond snoeren.

De fundamentele discussie moet gaan over 3 vragen
- Wat moet er bewaard worden?
- Wie moet dat bewaren?
- Tegen welke voorwaarden heeft men toegang tot die documenten (bij uitbreiding: kunstwerken, monumenten, enz.)

Voor een aantal mensen is het stellen van deze vragen al taboe.
Anderen zijn dan weer onverschillig, met hetzelfde gevolg. Het redden van erfgoed is niet gewaarborgd. En wat is erfgoed, vraagt u dan?
Wat is dan waardevol om te bewaren?Het antwoord is simpel: alles wat u me later zou kunnen vragen. Of uw nakomelingen zouden er kunnen naar vragen.
Toch bizar dat de voorzorgsmaatregel ten behoeve van de volgende generaties wel zou gelden voor het milieu en niet voor het erfgoed.

En nu praktisch: Kun je alles sparen?
Ook daarop is het antwoord simpel positief. Als voldoende mensen zich inzetten en gecoördineerd samenwerken, geraken we al heel ver. Zeker met de huidige digitale mogelijkheden. Het gaat in eerste instantie om de inhoud. Met de verkoop van de papieren versie na het scannen kunnen we de kas spijzen.

Maar nu opgelet voor de wolven in schapevacht. Diegenen die in het geniep zoveel mogelijk vernietigen. Ze zitten in alle partijen. Waarom eigenlijk? Omdat ze bang zijn de onbeheersbare veelheid? Omdat ze intrinstiek anti-democratisch zijn? Omdat de macht hun zwakke geesten corrumpeert?Op het slagveld zal ik u wel vinden.

Reageren hierop is wenselijk, maar niet anoniem. Doe niet onnozel: Ik ben ook niet anoniem, toch?
Broeder Eustachius krijgt in deze dispensatie omdat hij anders nachtmerries krijgt en zijn bruine pij van angst nog bruiner wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten