maandag 14 januari 2013

Een zwijneboel

Mijn huishouden in een catastrofe. Maar ik werk er aan. Zo helpe mij Sint-Antonius-abt en andere heiligen. Excuseer voor de slechte foto, ik was gehaast. Het varken op de foto is dood, want het zou niet blijven liggen op een ladder als de buik niet opensneden was. Een wonderlijke traditie in Rollegem bij Kortrijk. Met een varken rond de kerk in processie en dan dat varken aan het altaar zetten. Probeer dat eens uit te leggen aan een moslim. Spaar dus niet alleen uw boeken, maar ook uw stoeten en processies.

7 opmerkingen:

 1. "Probeer dat eens uit te leggen aan een moslim"? Laat meneer pastoor van Rollegem dat eens uitleggen aan eender welk redelijk mens. "Thomas, word wakker! Ze zijn zot geworden!"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De pastoor heeft het uitgelegd in zijn preek.
  Het is omdat de Antonieten hun varkens mochten laten loslopen in de middeleeuwse steden. Daarom wordt Sint-Antonius-Abt afgebeeld met een varken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan hebben de honden het toch beter getroffen met Rochus als patroonheilige, dan de varkens met Antonius! De iconografie zou winnen aan duidelijkheid als die werd afgebeeld met een rist bloedworsten als attribuut.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ze zijn niet de patroonheilige van de beesten als dusdanig.
  De dieren zijn hun attribuut

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Antonius is welzeker niet de patroonheilige van de varkens! Die waanzinnige kluizenaar voelde zich bekoord (!) door een duivels zwijn (http://www.heiligen.net/heiligen/01/17/01-17-0356-antonius-abt.php) en werd van de weeromstuit de beschermheilige der worstendraaiers. Sint-Rochus werd in zijn nood verzorgd door een hondje en vervoegde Franciscus onder de diervriendelijke heiligen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bestaan er heiligen die worden afgebeeld met een kat? Sint-Eustachius toch niet?

  BeantwoordenVerwijderen