woensdag 16 oktober 2013

Nederlandse boekenslachting op komst

De heer PIK (herlees zijn reacties op vorige berichten) was even zo moe van op het ene been te dansen, dat hij ostentatief een soort horlepiep uitprobeerde. Het resultaat was dat hij me sommeerde om eens in Nederland een interventie te doen. Toegegeven: het lijkt een groot schandaal De bibliotheek van het Tropeninstituut wordt op 1 januari opgeheven, omdat het Rijk stopt met structurele subsidie. In plaats daarvan komt er een eenmalige subsidie van 15,3 miljoen euro waar het instituut een paar jaar mee vooruit kan. Wel moet het instituut flink bezuinigen. Dat men bezuinigt: tot daar aan toe. Maar dat je daarmee zeldzaam en uniek drukwerk moet vernietigen is DEBIEL. Daarmee ontzeg je de volgende generatie definitief het recht om ooit te weten te komen wat in die documenten stond. Er moeten toch alternatieven zijn. De Koninklijke Bibliotheek bijvoorbeeld. Of desnoods verenigingen of particulieren die er zich willen over ontfermen. Een klein deel van de bibliotheekcollectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam krijgt nieuw onderdak. De universiteit van Leiden neemt een deel van de boeken over. Een ander deel van de collectie gaat naar het Vredespaleis in Den Haag en het Kennis- en Documentatiecentrum voor Medische Geschiedenis in Urk. Dat heeft minister Bussemaker van Cultuur aan de Tweede Kamer laten weten na Kamervragen. Voor een groot deel van de boeken is echter geen nieuwe locatie gevonden. Ongeveer 700.000 titels belanden waarschijnlijk aan het eind van deze maand in de prullenbak. En waarom moet dit nu plots weer zo snel gebeuren? Ik stuur zo snel mogelijk een mail naar Nederland.
Bibliothecaris Van Hartevelt vindt dat Minister Bussemaker het advies van een onderzoekscommissie slechts gedeeltelijk opvolgt door enkel het koloniaal erfgoed te beschermen. 'De commissie zegt ook dat de collectie zorgvuldig afgebouwd moet worden en daarvan is nu geen sprake.' Hij vreest dat de collectie rücksichtslos wordt weggegooid, terwijl er unieke stukken tussen zitten. Van Hartevelt pleit ervoor de collectie tijdelijk op te slaan en in kaart brengen waar delen van de collectie bij andere partijen ondergebracht kunnen worden.Ik stuurde de volgende mail naar de instelling in kwestie

Geachte, Een medewerker van mij bracht mij op de hoogte van het probleem dat er binnenkort nog 700.000 boeken uit de bibliotheek van het KIT zullen vernietigd worden (los van de andere die reeds een bestemming vonden)
Mijn vragen zijn:
1. Over hoeveel unieke en zeldzame exemplaren gaat hier?
2. Zijn er exemplaren aanwezig in de Koninklijke bibliotheek?
3. Waarom worden de niet zeldzame exemplaren niet verkocht? Zeldzame moeten sowieso in een openbare collectie komen.

7 opmerkingen:

 1. "Toegegeven: het LIJKT een groot schandaal"? Hmmm... strijdbaarheid op zijn anti-neo-talibanistisch? Nu ja, in naam van alle volgers van dit blog (?) wens ik je alle succes! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pikje,
   Met lijken bedoelde ik: het ziet er inderdaad naar uit dat het zo is.
   Nu, ik sta in ieder niet met een stuur te zwaaien aan de wal

   Verwijderen

 2. Hier is al een antwoord van de kabinetschef
  "Het klopt dat ik de assistent van mevrouw Bussemaker ben. Ik zal u morgen uitgebreider antwoorden, maar kan u alvast verklappen dat het niet klopt wat u stelt".

  Met vriendelijke groeten,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier volgt het inhoudelijke antwoord van de kabinetschef:
   "Het erfgoeddeel van de collectie de stukken voor 1950, gaan naar de staat en de universiteit leiden krijgt daarvan het bruikleen. Voor de rest van de collectie probeert het KIT een goed bestemming te vinden. Daarover kan het KIT u zelf informeren. De collectie is dus in goede handen.
   Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd".
   Daar antwoord ik dan weer:
   "Geachte heer,
   Dank u voor uw snelle antwoord.
   Ik weet niet of het ook met bezuinigingen te maken heeft maar het KIT reageert niet op mijn mail.
   En het verbaast mij dat uw ik standpunt nog nergens in de media zag. Laat staan een confrontatie.
   Vriendelijke groeten
   Peter Caesens

   Ik contacteer inmiddels ook Wilfried Vandaele, een man met veel Nederlandse culturele contacten.


   Verwijderen
 3. Vlaams Parlementslid Caron vindt dat ik harde bewijzen moet hebben. Maar hoe kun je nu bewijzen dat "ze van plan zijn iets weg te gooien". Dan zou ik al een document moet hebben dat de containers bestelt.
  Leuke lui, die politici.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het Nederlandse vakblad "Informatie Professional" lijkt mij toch een vrij betrouwbare bron? http://www.informatieprofessional.nl/nieuws/10035.html - Een meer persoonlijke aanklacht vind je bij Liliane Waanders: http://www.hanta.nl/hanta/2013/10/12/bij-het-heengaan-van-de-bibliotheek-van-het-koninklijk-instituut-voor-de-tropen/ - Het e-mailadres van het KIT is dit: communication@kit.nl, maar of het personeel daar zin heeft/ziet in jouw frontale botsing met de minister...? - Toch even memoreren dat het drama rechtstreeks verband houdt met de (aan toenmalig regeringsgedoger Wilders toegezegde) besparingen op... ontwikkelingssamenwerking (http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/2965571/2011/10/12/Ministerie-zet-subsidie-Tropenmuseum-stop.dhtml)!

   Verwijderen
 4. Vermits het KIT niet reageert heb ik nog maar eens gemaild naar de heer Van Berkel

  BeantwoordenVerwijderen