zaterdag 1 augustus 2009

Reacties op bedenkingen


Er zijn heel wat goed menende mensen die mij aanraden mijn project te beperken en te specialiseren om bovenstaande toestanden te vermijden. Al goed en wel, maar alles interesseert mij en mijn prioriteiten liggen nu bij romans en culturele tijdschriften (respectievelijk de rubrieken 82-3 en 008). Volgend jaar zal het misschien kunst en Kortrijkse geschiedenis zijn of literatuurtheorie en partituren en sowieso moeten er nog veel boeken en tijdschriften gered worden.
En soms loopt het wat uit de hand, zoals u ziet. Wel ja, ik heb een leegstaande fabriek nodig ofwel moeten bepaalde rubrieken tijdelijk bij andere mensen terecht kunnen.
Tot dan prop ik hier alles vol. Heb ik een alternatief?
Ja, weggooien. Dat is de ideale manier van bewaren volgens bepaalde professionelen uit de sector. Beunhazen noem ik dat. Want ze kunnen me geen structurele garantie geven op een goed bewaarbeleid.
Ter titel van inlichting : Vleugel C die hierboven is afgebeeld hoop ik binnenkort in te richten met rekken waardoor de capaciteit zou toenemen.

7 opmerkingen:

 1. Peter, Proficiat met uw initiatief. Ik hoop dat je snel een oplossing vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. B. van Eustachius5 augustus 2009 om 18:47

  Peter, in plaats van alles naar je woonst-annex-pakhuis te verslepen (als een hamster) kun je toch netwerken (als een eekhoorn met een notitieboekje)? Je deponeert onderdelen van je collectie bij sympathisanten die er a.h.w. het vruchtgebruik van hebben, maar zich er contractueel toe verbinden de toevertrouwde boeken (a) in optimale omstandigheden te bewaren en (b) op eenvoudige aanvraag, dan wel bij overlijden, te (laten) retourneren aan de ABIB.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waauw, B. van Eustachius (wie je ook mag wezen), je zit helemaal op mijn golflengte. Daar had ik inderdaad al aan gedacht, maar tot nu toe vond ik nog niet niemand die concreet wilde participeren. Welke rubriek wil je hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. B. van Eustachius7 augustus 2009 om 17:37

  Wat heb je in de aanbieding? Nee Peter, ik apprecieer je enthousiasme, maar mijn reactie was eerder bedoeld als een algemene suggestie dan als een concreet aanbod. Daar is het eenvoudig veel te vroeg voor, we need more info!!! Op welke voorwaarden, vraag ik mij af, zou je overwegen een collectie-onderdeel 'uit te besteden' aan een sympathisant (S)? Bijv. kan S bepaalde werken weigeren op grond van overtuiging, interesse, materiële staat, plaatsgebrek - of zelfs zonder opgave van reden? Op welke voorwaarden kan ABIB eenmaal gedeponeerde werken weer opeisen, of kan S die retourneren? Kunnen boeken, door ABIB toevertrouwd aan S, worden uitgeleend aan derden? Wat als S1 de geschiedenisboeken in depot heeft en S2 doet een beter voorstel (bijv. betere bewaaromstandigheden)? Krijgt iedereen die geïnteresseerd is in de collectie meteen naam en adresgegevens van de depothouder waartoe zij/hij zich kan wenden? Heeft S1, gevestigd in het Kortrijkse, voorrang op S3, in het verre Hasselt - en geldt dat ook voor de boeken over 'de Limburreughhh'? En wat als iemand zich tot bewaring verbindt, en dan springen de buizen van de waterleiding? Enz... Om ene A.J. Kwak te citeren: "Ik ben wel goed maar 'k ben niet gek!"

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Broeder Eustachius,
  Veel van uw vragen zullen pas beantwoord worden na de inspectie door de wereldarchivaris.
  Op dit moment is er nu al een deelafdeling in Moeskroen, maar die wordt autonoom beheerd door de eigenaar omdat de boeken ook zijn eigendom zijn
  8 augustus 2009 11:08

  BeantwoordenVerwijderen