zondag 24 juni 2012

Groen vraagt archiefstukken op

Al meer dan 20 jaar bewaar ik documenten van Agalev. Zowel tijdschriften, propagandamateriaal als stukken met meer archivalische waarde. Nu wil de partij (waar ik al 10 jaar geen lid meer van ben - en waar ik ook niet mee samenwerk) een aantal stukken ontlenen van mij om tentoon te stellen. Nu is dat toch merkwaardig. Dat was  toch zogezegd niet de moeite van te bewaren.
En ik herinner me een kort gesprek met een provincieraadslid die me duidelijk maakte dat het bewaarbeleid van papieren erfgoed hem geen bal interesseerde. En hij was geen alleenstaand geval
Wat moet ik daar nu mee doen?

 
Hier ziet u een rek van DASK (voorheen DAAK)
DAAK was de afkorting van Documentatie & Archief Agalev Kortrijk. De tweede letter A veranderde in een S (van de partij Spirit) toen ik samen met Piet Missiaen buitengewerkt werd. De groene partij was niet bereid de collectie over te nemen. En zo kwam dit in mijn privé-bezit. Het dilemma is nu: mag men toegang geven aan bepaalde personen tot die documenten, waarvan zijzelf eigenlijk vonden dat het best vernietigd werd. Misschien denken zij daar nog altijd zo over. En is het een valstrik om vooralsnog de vernietiging te voltooien? Immers, veel stukken die ik nooit ontving zijn niet erg oud geworden. Het is zelfs zo dat  bepaalde historische feiten zelfs nooit genotuleerd zijn geweest.  

3 opmerkingen:

 1. De openbaarheid van bestuur is altijd een van de stokpaardjes van Agalev geweest. Wat mij betreft mag iedereen inzage krijgen in die documenten. Wanneer het gaat om ontlenen voor een tentoonstelling, is de beste oplossing misschien om kopies te maken van de originelen, zoniet een waarborg te vragen aan de ontlener.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, Piet,
   Maar hier hebben we te maken met het eeuwige dilemma hoe democratisch om te gaan met niet-democraten.
   Wat doe je met organisaties die erfgoed vernietigen. Mag je die toegang geven tot erfgoed?
   Nu, ik heb ze laten weten dat ze kopies kunnen krijgen.
   Want ik vertrouw een aantal mensen niet ook niet met een betaalde waarborg

   Verwijderen
  2. Ik heb inmiddels 48u na mijn voorstel ivm kopies nog geen antwoord. Bekijk ook eens de inventaris die hier in een ander bericht te zien is op deze blog

   Verwijderen