zaterdag 4 augustus 2012

Het wonder EN het drama van het UDC: is er iemand die mij begrijpt?


Al eeuwen proberen bibliothecarissen orde te scheppen in hun verzameling. Ik noem maar Isidorus van Sevilla (7° eeuw) en Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716).
















Maar de grote uitdaging kwam er pas met de kennis-explosie in de 20ste eeuw. De belgen Paul Otlet (1868-1944) en Henri La Fontaine (1854-1943) prefectioneerden het Dewey-systeem. Zo hadden zo ook aandacht voor ondwerpen als techniek, huishoudkunde, sport en spel.
Zo bestaat er een nummer voor militair strafrecht, voor eierdopjes, voor tandenstokers, voor koud- en warmwalsen en galvaniseren en zelfs voor masturberen. Noem het...en het zit er in.
Het probleem is de juiste tabellen vinden. Zo heb ik die van popmuziek nog niet gevonden.

Paul Otlet

Henri la Fontaine
















En bovendien zijn al die nummers eindeloos combineerbaar, met elkaar en dan nog eens met hulpgetallen.
Dan bedenk ik : hoe kan iemand zonder UDC leven?
Ja, natuurlijk zijn er mensen die niets hoeven te klasseren en terug te vinden. Ze kwamen al aan bod in de vorige berichten. Het zou toch fantastisch zijn om echt toegang te hebben tot alle bestaande informatie en dan gewoon 78.033 in te tikken om dan alles te hebben wat met middeleeuwse muziek te maken heeft.
Uiteraard verder opgesplitst 78.033 : 01 = Bibliografie van de Middeleeuwse muziek
78.033 (44) = Franse middeleeuwse muziek
enz.
En je kunt blijven combineren.
78.033 (44) : 78.4 : 01 Bibliografie van het Franse middeleeuwse drinklied.
Geniaal toch !! Als een collectie steeds groter worden, is er toch geen andere oplossing, volgens mij.
Maar er zijn ook anderen, die het wel nodig hebben en er niet voor open staan. Ofwel kiezen ze voor de neo-talibanistische oplossing: wat je niet bewaart, moet je ook niet klasseren. Dus zeker vernietigen voor iemand er om vraagt.
Volgens Wikipedia is het UDC nog altijd de marktleider van de classificatiesystemen. Maar daar merk ik weinig van: Ik ken geen enkele bibliotheek meer die het actief gebruikt of het zou de Nationale Bibliotheek van Georgië moeten zijn.
Maar ik begin nu zelf ook aan een grens te komen, waar ik problemen ervaar.
Meer specifiek in de rubriek economie.
1. Boeken en artikelen zijn soms te algemeen en wat doe je dan als je er dan te veel van hebt met 1 zelfde nummer.
2. Diverse onderwerpen worden in UDC via diverse hoeken benaderd.
Beurshandel 336.76 zit in de rubriek 336.7 = Geld, maar komt ook voor in de rubriek 339 = Internationale handel
3. De logica van de UDC-tabellen is niet altijd dezelfde als van de auteurs of de informatiezoekers.
4. Bij de rubrieken ontbreekt uitleg. En voorbeelden. Gelukkig heb ik nog een alfabetische index kunnen opsnorren.
Misschien is het ook omdat economie niet mijn specialiteit is en moet ik er wat meer op studeren.
Ik blijf er fundamenteel in geloven. Als ik nu voldoende sympathisanten zou hebben die ik allemaal ook zelf UDC-nummers kan geven. Jantje Vandewalle is al zover: Hij is Meneer "van 70 tot 77".
Als we met voldoende mensen zijn kunnen we het UDC nog verder verfijnen. En vindt iemand zijn weg niet direct? Dan zijn we er om elkaar te helpen, niet waar?

>

2 opmerkingen:

  1. Wel Peter, Otlet, dat doet inderdaad een belletje rinkelen (wel niet zo'n massief exemplaar als jij hanteert in je nevenberoep natuurlijk): we hebben met Magik Magda ooit in de Otletstraat in Anderlecht gerepeteerd, en als ik me niet vergis is Otlet ook de man van het Mundaneum, dat instituut in de Walen (henegouwen?) dat onze nationale stripheld François Schuiten eens grondig grafisch heeft aangepakt. 'Voorloper van het internet' wordt Otlet soms met een beetje rek op de verbeelding genoemd. Heb je trouwens die recente film over J. Edgar Hoover gezien - daar zit een memorabele verleidingsscène in tegen de achtergrond van een Otlet-achtig classificatiesysteem, waar die FBI-kastaar ook helemaal verzot op was blijkbaar. Misschien is de logische volgende stap voor jou derhalve een job bij de Staatsveiligheid (ook al gezien de Taliban en aanverwanten daar vijand nummer één blijven) ? Ontstuimige groeten vanwege je fan in Nairobi (zo te zien je tweede Afrikaanse fan, na iemand die vanuit Kaapverdië je verzamel- en klasseerwoede begluurt) - Pieter L

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank u voor uw bijdrage, Pieter
    Maar ben je zeker dat het Kaapverdië is? Ik dacht dat Cabo verde mee ter hoogte van Senegal lag. Het lijkt mij eerder ten zuiden van Ivoorkust, maar dat ligt geen eiland. Het zal vanop een boot zijn, denk ik.
    Amuseerdu daar in Afrika en vertel over mij. Spread the word !!!

    BeantwoordenVerwijderen